Fundacja FPAP
Home Bio Twórcy Idea Projektu Projekty Linki Kontakt
“Elektryczne Kolory” SOHO Factory 2013

Podczas studiów w krakowskie ASP, nie zdawałem sobie dość mocno sprawy ze znaczenia i wymowy kolorów. Moje wczesne prace pokazują pewną ambiwalencję w doborze własnej palety. Dość prędko jednak zobaczyłem jaką moc kryją w sobie barwy podstawowe, czyste i wyraziste. Zjawiły się więc na moich płótnach i stały niemalże znakiem rozpoznawczym mojego malarstwa. Od pewnego czasu kolory na obrazach przestały mi wystarczać, zacząłem więc nowe poszukiwania. W ich efekcie powstał dość unikalny i przez nikogo wcześniej nie podjęty pomysł na rzeźby. Przezroczyste, barwne formy wykonane z pleksiglasu spełniały marzenie o ożywionych kolorach w przestrzeni miejskiej. Rozpoznawalne kształty drzew, ale kompletnie uabstrakcyjnione poprzez mocne barwy, stworzyły nową jakość. Powstały instalacje świetlne tworzące nową jakość koloru dzięki wykorzystaniu ledowego oświetlenia wewnatrz rzeżby.Daje to wyjątkowy nocny efekt “elektrycznego koloru”.Powstaje świecąca plama koloru na tle czarnej płaszczyzny nocy.

Wystawa, którą przygotowuję zobrazuje historię mojego poszukiwania kolorów i ich przemian. Zarazem będzie opowieścią o przemianach sztuki i jej niezmienności zarazem.